AKTA PERWAKILAN KUASA 1956 PDF

Akta Perwakilan Kuasa (Akta ): & Delegation of Powers Act (Act ): Hingga 15hb Januari Front Cover. Malaysia. International Law Book . Delegation of Powers Act (Act)& Akta Perwakilan Kuasa (as at 10th August ). Front Cover. Malaysia. International Law Book Services, . Akta Perwakilan Kuasa (Akta ). & Delegation of Powers Act (Act ): hingga 10hb Jun by Malaysia.

Author: Zolokazahn Mulkis
Country: Tunisia
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 7 November 2005
Pages: 185
PDF File Size: 12.6 Mb
ePub File Size: 8.10 Mb
ISBN: 398-6-14141-492-4
Downloads: 70015
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazrakasa

UK merupakan sebuah bangsa kepulauan [7] yang terbentuk daripada sebuah kepulauan yang terdiri daripada Great Britainbahagian timur laut pulau Irelanddan sebilangan besar pulau-pulau kecil. Ireland Utara ialah satu-satunya wilayah UK yang bersempadan darat [note 1] dengan negara berdaulat yang lain, iaitu Republik Ireland.

United Kingdom merupakan sebuah negara unitari be raja berperlembagaandan juga sebuah negara [10] [11] yang terdiri daripada empat negeri: EnglandIreland UtaraScotlanddan Wales. Ireland Utara, Wales dan Scotland juga mempunyai pentadbiran peringkat negeri yang berbeza-beza kuasanya [13] [14]dan berpusat di ibu negeri masing-masing, iaitu BelfastCardiff dan Edinburgh.

0 Perwakilan Kuasa Pegawai Pengawal KPM AP11 – Kewajipan Peng.

Kesan pengaruh British masih terasa di kebanyakan bekas amta yang masih memakai bahasabudaya dan sistem perundangan bekas penjajahnya. UK ialah sebuah negara maju yang mencatat ekonomi keenam terbesar di dunia dari segi KDNK nominal dan pariti kuasa beli.

Ia merupakan negara berindustri yang pertama di dunia [17] dan juga kuasa terbesar di dunia pada abad ke dan awal abad ke, [18] tetapi pengorbanan ekonomi dan sosial akibat kuasq perang dunia serta kejatuhan empayarnya pada separuh akhir abad ke mengurangkan peranannya sebagai peneraju dalam hal-ehwal dunia.

Walaupun begitu, UK kekal masih sebuah kuasa besar yang unggul dalam pengaruh ekonomi, kebudayaan, ketenteraan, sains dan politik. UK diiktiraf sebagai sebuah negara bersenjata nuklearsementara perbelanjaan ketenteraannya adalah yang ketiga atau keempat terbanyak di dunia, bergantung pada kaedah pengiraannya.

Namun begitu, ketiga-tiga kerajaan itu kekal sebagai entiti-entiti yang berasingan dan mengekalkan institusi politik masing-masing sehinggalah tahun Pada abad ke, United Kingdom memainkan peranan penting untuk membangunkan gagasan sistem berparlimen bergaya Barat di samping memberikan sumbangan besar kepada bidang kesusasteraan, kesenian dan sains.

United Kingdom – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Ketika ini, UK bersama kuasa-kuasa besar yang lain bergiat dalam eksploitasi penjajahantermasuk sekali memperdagangkan hamba abdinamun setelah lulusnya Akta Perdagangan Hamba pada tahunUK menerajui usaha membasmi gejala pemerdagangan hamba abdi. Ekoran kekalahan Perancis dalam Perang Revolusi dan Perang Napoleon —UK bangkit sebagai kuasa tentera laut dan ekonomi utama pada abad ke ketika London menjadi bandaraya terbesar di dunia sekitar tahun — [33] lalu bertahan sebagai kuasa terulung hingga pertengahan abad ke UK menutup tirai perangnya dengan mengalami kematian dua juta setengah orang dan hutang negara yang menggelembung.

Berikutan ketumpasan sekutu-sekutunya di Eropah pada tahun pertama perang, United Kingdom meneruskan perjuangan menentang Jerman dalam Pertempuran Britain. Selepas menang akhirnya, UK menjadi salah satu daripada Tiga Kuasa Besar yang bersidang untuk merancangkan dunia pasca perang. Kerana peperangan inilah kewangan United Kingdom teruk terjejas.

Tahun-tahun selepas perang menyaksikan pelaksanaan dasar Negara Kebajikan yang merangkumi perkhidmatan kesihatan awam yang menyeluruh. Disebabkan kekurangan tenaga kerja, dasar pasca-perang pada mulanya membawa pekerja dari Jerman, Poland dan seluruh Eropah. Namun begitu, Pejabat Kolonial memujuk Kerajaan British supaya membuka peluang pekerjaan kepada rakyat British di Komanwel, maka terbentuknya bangsa Britain yang berbilang kaum. Berikutan perwakilqn kelembapan ekonomi sedunia dan persengketaan industri perwaakilan an, UK menerima aliran masuk perqakilan lumayan hasil minyak Laut Utara pada tahun lalu kembali makmur ekonominya.

Ketidaksamaan antara kelompok Protestan dan Katolik di Ireland Utara, ditambah pula dengan kebimbangan oleh para penyokong kesatuan bahawa seluruh pulau Ireland dituntut oleh Republik Irelandmencetuskan keganasan pada tahun Perjanjian ini diluluskan oleh pungutan suara di kedua-dua belah Ireland, lalut membentuk sebuah Dewan Undangan Ireland Utara yang baru serta jawatan eksekutif yang berkongsi kuasa.

Perlembagaan Republik dipinda untuk menggantikan tuntutannya terhadap wilayah Ireland Utara sambil mengakui hasrat nasionalis demi Ireland yang bersatu. Tentera Republikan Ireland dan banyak lagi pertubuhan bersenjata mengakhiri kegiatan mereka dan menghapuskan persenjataan mereka.

United Kingdom menjadi salah satu daripada 12 negara pengasas Kesatuan Eropah sewaktu perwwakilan pada tahun setelah ditandatanganinya Perjanjian Maastricht. UK mengakhiri abad ke dengan membuat perubahan besar dalam tadbir urus negara dengan menubuhkan pentadbiran negeri yang didevolusikan kepada Ireland Utara, Scotland, dan Wales ekoran pungutan suara pra-perundangan.

United Kingdom merupakan sebuah negara unitari di bawah raja berperlembagaan. Perlembagaan United Kingdom tidak bertulis[48] begitu juga dengan perwaki,an buah negara lain aakta dunia. Disebabkan tiadanya perbezaan teknikal antara statut biasa dan “undang-undang perlembagaan,” Parlimen United Kingdom boleh melakukan “pembaharuan iuasa dengan sekadar meluluskan Akta Parlimenjusteru memegang kuasa politik untuk mengubah atau memansuhkan apa sahaja unsur perwailan bertulis atau tidak bertulis dalam perlembagaan.

  AIK MOHABBAT SO AFSANAY PDF

Bagaimanapun, tiada Parlimen yang boleh meluluskan undang-undang yang tidak boleh diubah oleh Parlimen masa hadapan. UK mengamalkan kerajaan berparlimen yang berlandaskan sistem Westminster yang dicontohi di seluruh dunia sebagai tinggalan Empayar British. Parlimen United Kingdom yang bersidang di Istana Westminster terdiri daripada dua dewan, iaitu Dewan Rakyat House of Commons yang dianggotai oleh wakil terpilih, dan Dewan Pertuanan House of Lords yang dianggotai oleh wakil lantikan, dan mana-mana Rang Undang-undang yang diluluskan memerlukan Perkenan Diraja supaya terbentuknya undang-undang baru.

Parlimen UK merupakan lembaga perundangan mutlak di United Kingdom kerana parlimen terdevolusi di Scotland serta dewan-dewan undangan di Ireland Utara dan Wales bukannya badan berdaulat dan boleh dimansuhkan oleh parlimen UK.

Jawatan Perdana Menteri selaku ketua kerajaan UK, [50] terletak di tangan seorang Ahli Parlimen yang mampu meraih kepercayaan majoriti di Dewan Rakyat, iaitu selalunya pemimpin semasa parti politik terbesar dalam dewan itu. Jemaah Menteri lazimnya dipilih dari kalangan ahli-ahli parti Perdana Menteri di kedua-dua dewan perundangan, kebanyakannya dari Dewan Rakyat yang harus dijawab oleh mereka. Pilihan raya umum diadakan oleh Raja atas nasihat Perdana Menteri.

Akta Parlimen mewajibkan pilihan raya umum baru diadakan tidak lebih lima tahun selepas pilihan raya umum sebelumnya. Ireland UtaraScotland dan Wales masing-masing mempunyai sebuah badan kerajaan atau Eksekutif yang dipimpin oleh Menteri Pertama First Ministerdan sebuah badan perundangan ekadewan yang didevolusikan dari kerajaan pusat.

England sebagai negeri terbesar di United Kingdom tiada perwwkilan eksekutif atau perundangan sendiri, sebaliknya fungsi-fungsi tersebut dipikul secara langsung oleh kerajaan dan parlimen UK untuk segala isu. Situasi ini telah menimbulkan persoalan berkenaan hakikat bahawa para Ahli Parlimen dari Ireland Utara, Scotland dan Wales boleh mengundi untuk hal-ehwal berkenaan England, adakalanya secara muktamad [59]walhal hal-ehwal tersebut di kawasan sendiri diuruskan oleh badan perundangan negeri masing-masing [60].

Kerajaan dan Parlimen Scotland memegang kuasa meluas terhadap apa sahaja perihal yang tidak dikhususkan kepada bidang kuasa parlimen UK, termasuklah pendidikankesihatanundang-undang Scots dan kerajaan tempatan.

Kerajaan Dewan Undangan Wales dan Dewan Undangan Kebangsaan Wales lebih terhad kuasanya berbanding yang didevolusikan kepada Scotland, [63] namun setelah lulusnya Akta Kerajaan WalesDewan Undangan kini boleh memperundangkan bidang-bidang tertentu melalui Langkah-Langkah Dewan Undangan Measures of the National Assembly yang diluluskan dalam bidang-bidang yang ditetapkan dengan jelas, dan Perintah Kompetens Perundangan Legislative Competence Order yang boleh diberikan mengikut kesnya.

Badan-badan Eksekutif dan Dewan Undangan Ireland Utara memegang kuasa yang setanding dengan yang dipegang oleh Scotland. United Kingdom tidak mempunyai sistem undang-undang tunggal kerana negara ini terbentuk oleh kesatuan negara-negara merdeka dahulu, apalagi Perkara 19 Perjanjian Kesatuan menjamin kesinambungan kewujudan sistem perundangan Scotland yang berasingan.

Kuass England berkenaan dengan England dan Walesdan undang-undang Ireland Utara berdasarkan aktz undang-undang am common law. Mahkamah Agung merupakan mahkamah tertinggi untuk kes-kes rayuan jenayah dan awam di EnglandWalesdan Ireland Utaradan sebarang keputusan yang atka mengikat semua mahkamah lain dalam bidang kuasa yang sama, dan selalunya meninggalkan pengaruh besar dalam bidang-bidang kuasa yang lain.

Scotland pula menggunakan Undang-undang Scotsebuah sistem hibrid yang berasaskan prinsip common law dan undang-undang awam. Kehadiran dan pengaruh global Britain diluaskan lagi melalui hubungan perwajilan, bantuan pembangunan rasmidan angkatan tenteranya yang berpangkalan di sekurang-kurangnya 20 kedudukan tentera di serata dunia tepat pada tahun United Kingdom menurunkan salah sebuah angkatan bersenjata yang paling terlatih dan berteknologi paling maju di dunia.

0 Perwakilan Kuasa Pegawai Pengawal KPM AP11 – Kewajipan Peng. – [PDF Document]

Jumlah perbelanjaan ketenteraan kini perwakjlan 2. Angkatan Tentera British dipertanggungjawabkan melindungi United Kingdom dan wilayah-wilayahnya di seberang lautmemupuk kepentingan keselamatan United Kingdom di serata dunia, serta menyokong kuaaa pengamanan antarabangsa. Maka itulah, jumlah kakitangan tentera aktif dan simpanan adalah seramaiorang. Kali terakhir tentera British berjuang sendirian dalam peperangan adalah sewaktu Perang Falkland pada tahun yang berpihak kepada mereka.

Struktur pembahagian pentadbiran di United Kingdom berbilang lapis dan tidak seragam. Setiap satunya memiliki sistem pembatasan pentadbiran dan geografi tersendiri.

Pembahagian-pembahagian ini biasanya berakar umbi pada zaman lama sebelum pembentukan United Kingdom. Oleh itu, keempat-empat negeri di UK tiada satu stratum unit pentadbiran yang sepunya. Kerajaan tempatan di England rumit organisasinya, kerana setiap kerajaan tempatan mengaturkan pengagihan fungsi yang berbeza-beza dengan satu sama lain. Perundangan berkaitan kerajaan tempatan di England ditentukan oleh parlimen dan kerajaan UK, kerana England tiada parlimen yang terdevolusi.

Peringkat tinggi subbahagian di England ialah sembilan Kawasan Jabatan Kerajaan. Di kiasa peringkat kawasan, London terdiri daripada 32 boro boroughmanakala kawasan-kawasan lain pula terdiri daripada majlis kaunti dan majlis daerah, atau lembaga unitari. Para ahli majlis dipilih menerusi sistem undian terbanyak First Past The Post di wad satu ahli, atau sistem pengundian kelompok di wad berbilang ahli. Sejak tahunkerajaan tempatan di Ireland Utara terdiri daripada 26 majlis daerah, setiap satunya dipilih melalui sistem satu undi boleh pindah dan kuasanya terhad kepada perkhidmatan tertentu seperti mengumpul sampah, mengawal anjing liar, menyelenggara taman dan tanah perkuburan.

  EL INCAL INTEGRAL PDF

Kerajaan tempatan di Scotland terdiri daripada 32 kawasan majlis yang besar jumlah keluasan dan penduduknya. Kuasa yang dilaburkan kepada kerajaan tempatan ditadbir oleh ahli-ahli majlis terpilih dibayar dengan gaji kerja sambilan. 19956 raya tempatan dikendalikan dengan sistem perwakkilan undi boleh pindah di wad-wad berbilang ahli yang memilih tiga atau empat orang ahli majlis.

Setiap majlis memilih seorang Provost atau Convenor untuk mempengerusikan mesyuarat majlis serta berperanan sebagai ketua istiadat di kawasannya. Para ahli majlis wajar mematuhi tatakelakuan yang dikuatkuasakan oleh Standards Commission for Scotland. Kerajaan tempatan di Wales terdiri daripada 22 lembaga unitari, termasuklah bandaraya CardiffSwansea dan Newport yang merupakan perwaoilan unitari yang berasingan pun. United Kingdom memegang kedaulatan terhadap 17 wilayah yang tidak membentuk sebahagian negara itu sendiri, iaitu 14 Wilayah Luar Negeri British [] dan tiga Wilayah Tanggungan Mahkota.

Sebagai bidang kuasa yang ditadbir secara berasingan, tidak satu pun yang membentuk sebahagian United Kingdom ataupun Kesatuan Eropahnamun kerajaan UK menguruskan hal-ehwal luar negara dan ketenteraannya, manakala Parlimen UK memegang kuasa perundangan bagi pihaknya. Bagaimanapun, kuasa meluluskan perundangan yang melibatkan pulau-pulau tersebut terletak mutlak di tangan dewan-dewan undangan masing-masing, atas perkenan Diraja Majlis Priviataupun Leftenan-Gabenor untuk hal-hal pefwakilan di Isle of Man.

Sungai-sungai dan kuala-kuala utamanya ialah ThamesAkts dan Humber. Kawasan kependudukan dan perindustrian utamanya terletak di Wales Selatan, merangkumi perwakolan pantai CardiffSwansea dan Newportdan juga Lembah Wales Selatan di utara bandar-bandar tersebut. Gunung-gunung tertinggi kyasa Wales terletak di Snowdoniadan antaranya ialah Snowdon bahasa Wales: United Kingdom ber iklim sederhana dan banyak dicurahi hujan sepanjang tahun.

Angin lazim datangnya dari barat daya, kerap membawa cuaca yang sederhana dan lembap dari Lautan Atlantik. Arus Atlantik yang perwamilan oleh Arus Gulf membawakan musim sejuk yang sederhana, terutamanya di kawasan barat di mana musim sejuknya lembap khususnya di tanah tinggi.

Akta Perwakilan Kuasa 1956 (Akta 358)

Musim panas pula paling panas di bahagian tenggara England perwakilah paling dekat dengan tanah besar Eropah, tetapi paling sejuk perwaiklan kawasan utara. Salji boleh turun pada musim sejuk dan awal musim bunga, tetapi jarang menjadi tebal sangat di kawasan luar tanah tinggi. UK mempunyai ekonomi pasaran bebas yang terkawal separa. Berdasarkan kadar tukaran pasarankini UK merupakan ekonomi keenam terbesar di dunia dan ketiga terbesar di Eropah selepas Jerman dan Perancis.

Penglibatan kerajaan dalam ekonomi dilaksanakan oleh Canselor Perbendaharaan Chancellor of the Exchequer. Sejak tahunJawatankuasa Dasar Monetari Bank England yang diketuai oleh Gabenor Bank Englanddipertanggungjawabkan menetapkan kadar faedah pada tahap yang perlu untuk mencapai sasaran inflasi kuasq keseluruhan yang ditetapkan oleh Canselor setiap tahun.

Pada Julaihutang kerajaan UK sebanyak Akt Januarikadar pengangguran golongan berusia 18 hingga 24 tahun meningkat dari Revolusi Perindustrian bermula di UK [] dengan mula-mula bertumpu kepada industri tekstilkemudian diikuti oleh industri berat yang lain seperti pembinaan kapalperlombongan arangdan pembuatan keluli. Bagaimanapun, setelah negara-negara lain juga berindustri, ditambah pula dengan kegawatan ekonomi selepas dua perang dunia, United Kingdom mulai kehilangan kelebihan daya saingnya, dan perindustrian beratnya banyak susut sepanjang abad ke Walau apapun, perkilangan masih banyak menyumbang kepada ekonomi, biarpun hanya satu perenam keluaran negara pada tahun Bank England merupakan bank pusat yang bertanggungjawab mengeluarkan mata wang.

Bank-bank di Scotland dan Ireland Utara mempertahankan hak untuk mengeluarkan wang kertas perwakllan, asalkan mereka menyimpan wang kertas Bank England yang secukupnya dalam rizab untuk menampung keluarannya. Paun sterling juga digunakan sebagai mata wang rizab oleh kerajaan dan institusi lain, dan merupakan yang ketiga terbesar selepas dolar Amerika Syarikat dan euro.

Pada tahunPerdana Menteri Gordon Brown mengetepikan kemungkinan menyertai euro dalam masa depan terdekat atas alas bahawa kuqsa itu adalah yang tepat demi kebaikan Britain dan Eropah. London is also a major legal centre, with four of the six largest law firms in the world headquartered there. Sebilangan besar syarikat multinasional yang persakilan bertapak utamanya di UK telah memilih London sebagai pangkalan serantau Eropah atau sedunia.

Ibu negeri Scotland, Edinburgh, juga bermegah dengan salah sebuah pusat kewangan terbesar di Eropah [] dan juga terletaknya kkasa pejabat Royal Bank of Scotland Groupsalah sebuah bank terbesar di dunia.

Industri permotoran British merupakan sebuah bidang yang penting perwakilaan sektor perkilangan negara ini, namun pengaruhnya makin luntur ekoran kejatuhan MG Rover Groupapalagi kebanyakan industrinya adalah milik luar negara.