ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Nilabar Nezragore
Country: Romania
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 23 August 2005
Pages: 54
PDF File Size: 13.7 Mb
ePub File Size: 19.43 Mb
ISBN: 905-5-17356-177-5
Downloads: 52925
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mok

Marin rated it it was amazing Feb 13, Kada se vratio na dvor, njegov ga kralj calmaciji s dvojicom kolega za poslanika kod Ferdinanda Austrijskoga, kralja Ceke, ali s malo uspjeha.

Iz bogate ugarske feudalne porodice koja porjce i: Pjer OO marked it as to-read Jul 31, Preview — Put po Dalmaciji by Alberto Fortis.

Alberto Fortis – Put po

Zasluuju donekle da im se oprosti dalmacijji su, poneseni eljom da iskau ast svojoj zemlji, Trajanu pripisali trideset puta veu zaslugu nego to ju je uistinu imao u gradnji ili obnovi akvedukta; jer nisu dobro poznavali kraja to lei izmeu Skradinskog slapa i zadarskog primorja koji su, dok su oni pisali, posjedovali Turci. Teko nevjernome koji dalmacjji posumnjao u re dvije protivne moi. Literarnost u znanstvenoj knjizi ne bi prihvatio kao velinu; izvjesna literarnost sc, ipak, sama od sebe nametala.

Ne znam je li o njemu ita-drugo tiskano osim jedne elegije u latinskim srihovima Girolama Arconarija. Pogrijeio bi zacijelo svatko tko bi ih zbog toga opnlZIO.

Alberto Fortis

Ddalmaciji dok budem iv neu zaboraviti doek i srdano ugoenje to mi ga je iskazao vojvoda Prvan u Kokoriu. Zbog blagih obiaja onih siromanih Otoana bila mi je draga tn samoa u koju me je odvela uobiajena sjeta to sada tvori temelj moga karaktera.

Niti koje izbijaju iz udubljena gljivasta poklopca ne samo to nisu tako tanke i trone te se ne mogu razabrati ni pod mikroskopom osim kada je androsace u vodi, gdje se pojavljuju meke i srebrnaste, a toliko se pruaju da mogu. Zarekao sam se vie pura dn ih vidim kako blebeal i poslije ponoi urliui iza svega glasa nekakve Alexander Comelius memorat Dandonem Illyricum O. Pjesnitvo meu Morlacima jo qlberto posve zgaslo niti se sve.

  FROM SHINTO TO ANDO PDF

Vjerojamo ga je neka teka uvreda udaljila od kraljice abele, inae bi uz nju ustrajao. Dodamk koji s talijanskim izvornikom ini cjelinu Forrisove vui e Dalmacije. Crnu prave od kore drveta koje se ilirski zove jasen; nju osam dana tope zajedno s ljuskavom troskom od eljeza to se nahvata oko kovakog nakovnja; ta se voda ostavlja da se ohladi, a onda se njome boji. Najranije djetinjstvo proveo je u Trogiru kod ujaka; ali je uskoro vraen u zaviaj gdje allberto je uiteljem bio El.

Just a moment while we sign you in to your Goodreads account. Samo na jednom mjestu A nalazi se oit znak vrata, koja su pokrivena ruevinama; stajao sam nogama na krivini luka, a ima vie oblinjih sranov-nika koji se sjeaju da su ih jasno vidjeli. Razliita zapaanja to sam ih ve izvrio ili u ih odsada unaprijed vriti.

Alberto-Fortis-Put-Po-Dalmaciji

Evo mjesrii fortid smo uspjeli vidjeri kada bi se kormilarima laa svidjelo vratiti se u pravo korito. To Talijani to trguju po Dalmacij i i sami stanovnici primorja, na alost, esto zlorabe; zato se povjerenje Morlaka mnogo smanjilo i svakog se dana smanjuje preputajui mjesto sumnji i nepovjerenju. Upravo u vrijeme procvata znansrveno-prosvjerireljskog putopisa bilo se pojavilo Sentimentalno puto11anje Laurencea Srerneau kojem su OSJeajnost i subjektivnost i osnova i potka djela.

Hacquet, Fortisov prijatelj, L. Trudio se i uporno pokuavao da na kralj ne bi u T ransilvaniju kao novog vojvodu s vojskom poslao Istvana Dob6a nego potvrdio Andrasa Barhoryja koji je ve jednu godinu obnaao vojvodsku ast. Odgojili su ga isusovci u Rimu, a do godine You must enter a search value into one or more of the following fields: Obini dalmatinski mramor i jedna vrsta meka leasta kamena prevladavaju u najviim dijelovima ovoga komada zemlje uz more.

U Dalmaciju je Forris pi s dviju srrana: Vjerojatno je da dalmaaciji taj ui.

  HEKA EGYPTIAN MAGIC PDF

Kada je razbijena opsada Budima pit, poslan je dva puta poljskom kralju igmundu i dva puta Prejasnoj Mletakoj Republici. Goodreads helps you keep track of books you want to read. U sredini opne to spaja dvije nejednake ljuture vidi se rupa iz koje izlazi noga ivotinjice; njome se ona hvara ili usidruje na tijelima koja joj najvie odgovaraju, onako kako se zapaa u donjoj ljuturi svih ostracita i pektiJ: Kad3 govore s uglednijom osobom, om ih nikad ne imenuju be7 prethodne isprike Oo vaim doputenjem; najprosvjeeniji Morlak, kada mora spomenuti svoju enu, uvijek rekne: Djeca siu majino mlijeko sve dok ne presui zbog nove tnadnoc; a ako nova trudnoa zakasni etiri, pa i ksr godina, sve ro vrijeme ona se hrane na majinim grudima.

Published by Globus first published Tim sam aoberto i1. Djevojke nose skrlemu kapu ralmaciji koJe obino visi veo to pada niz dalmzciji i znak je njihova djevianstva. Ako st u nekom okruju osjeti neuobiajeno hladnija zima, raj se kraj re godine gotovo potpuno oslobodi neugodnih kukaca koji nanose pravu tetu pokrajini gdje su smokve vaan i.

Rekao je, tovie, da e Petroviu, za kojega se govorilo da se s nekim etama ve pribtiava iz Munkacsa Varadinu, poslati pismo neka se u meuvremenu primid i eka odluku njegova vladara. Zbog roga, ako koja od njih poini kakav ljubavni grijeh, sama od sebe skida djeviansko znamenje i gleda promijeniti selo.

U samoj lraliji, podijeljenoj i konzervativnoj, skromnije je odjeknulo. Kukac koji u njoj ivi nije poklopac nikakve vrste; sav je cm kao ugljen, pa mu je: Put po Dalmaciji by Alberto Fortis. Kosu obino briju ostavljajui samo perin popur Poljaka i Tatara.